Άγχος αποχωρισμού
Τα τελευταία χρόνια, ακούμε, διαβάζουμε και συναντούμε συχνά τον όρο «Άγχος Αποχωρισμού» των σκύλων. Τι είναι εν τέλει το άγχος αποχωρισμού; Είναι τόσο συχνό όσο νομίζουμε;
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό σκύλων ανά τον κόσμο εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον αποχωρισμό. Συμπεριφορές που παρατηρούνται είναι το έντονο και διαρκές γάβγισμα, οι καταστροφές αντικειμένων, η ενούρηση και η αφόδευση εντός του σπιτιού. Λιγότερο συχνά, παρατηρούνται περιπτώσεις σκύλων οι οποίοι αυτοτραυματίζονται, εμφανίζουν τάσεις φυγής, επιθετικές συμπεριφορές, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές ή ακόμη και λιποθυμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια απουσίας του κηδεμόνα τους.
Ένα μεγάλο ποσοστό των σκύλων που παρουσιάζουν τις συμπεριφορές που προαναφέραμε ενδεχομένως να πάσχουν από άγχος αποχωρισμού. Μιλώντας για άγχος αποχωρισμού, αναφερόμαστε σε μία διαταραχή που αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς ως φοβία (Το ζώο φοβάται να μείνει μόνο του).
Όμως, το άγχος αποχωρισμού δεν είναι «μονόδρομος». Με άλλα λόγια, δεν σημαίνει πως όποιος σκύλος εμφανίζει μία ή περισσότερες των ανωτέρω αναφερθέντων συμπεριφορών ανήκει στην ομάδα των σκύλων που εμφανίζουν την συγκεκριμένη διαταραχή. Κάποιοι σκύλοι απλώς νιώθουν άβολα όταν μένουν μόνοι στο σπίτι, κάποιοι άλλοι δεν έχουν εξοικειωθεί με την δεδομένη συνθήκη, είτε αντιμετωπίζουν στρες αποχωρισμού, κ.α.
Όπως και να έχει όμως, είτε έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία διαταραχή όπως είναι το άγχος αποχωρισμού, είτε ο σκύλος μας νιώθει άβολα όταν μένει μόνος στο σπίτι, θα πρέπει να καταλάβουμε πως βιώνει κάποια έντονη κατάσταση και η αντιμετώπιση της κρίνεται αναγκαία.
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως τα θέματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον αποχωρισμό είναι επιλύσιμα. Με την βοήθεια ενός ειδικού με γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο, εκατοντάδες κηδεμόνες ανά τον κόσμο έχουν ακολουθήσει πρωτόκολλα εξατομικευμένα για τον δικό τους σκύλο με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Εριέττα Καραμπέτσου